Naptej leégés ellen

Naptejek típusai – Leégés elleni védelem

Nem lehet eleget hangsúlyozni a naptejek, napvédő krémek szerepének fontosságát! Nemcsak a leégés ellen kell naptejet használni, hanem a hosszú távú következmények, bőrproblémák, súlyos bőrbetegségek elkerülése miatt is. Manapság óriási a kínálat naptejekből, fényvédőkből, bárki megtalálja a saját bőre igényeihez legjobban illeszkedő terméket. Egy a lényeg, tegyünk a leégés ellen, a káros UV sugárzás ellen! 

A leégés és a káros sugárzás ellen használjunk naptejet, fényvédő arckrémet! Ezek nemcsak nyáron szükségesek, de a tudatos emberek az őszi-téli időszakban is használnak fényvédőt az arcon, kézfejen, amikor huzamosabb ideig szabadban tartózkodnak.

Arcra a 30 faktoros, hipoallergén fényvédő arckrémek ajánlottak, felvitelük 20-30 perccel azelőtt szükséges, mielőtt napra mennénk.

Nyáron érdemes magasabb faktorszámú, jó minőségű naptejet használni, és naponta többször krémezni magunkat, hiszen a verejtékezés, strandolás, úszás, mind lemossa a bőrről a védőréteget.

Mitől égünk le?

A túlzásba vitt és napvédelem nélküli napozás, napon tartózkodás következtében bőrünk leéghet.

Ilyenkor egy erőteljes, fájdalmas bőrpír jelentkezik, az UV sugarak behatása után néhány órával. Lényegében égési sérülésnek számít. A bőr vörössé válik, fájdalmas lesz, viszket, hólyagossá válhat.

A leégés kezelése hosszadalmas folyamat, ezért legjobb, ha próbáljuk megelőzni! A leégés utáni krémek persze hűsíthetik a bőrt és elősegíthetik a regenerálódást, mégis kínkeserves napokat élhetünk át egy komolyabb leégés után.

Miért veszélyes a leégés?

Minél tovább vagyunk napon, annál nagyobb sérülést szenved a sejtek DNS-e, az ellenreakció is nagyobb és az égés fokozata is. A DNS károsodásának következtében mutáció is kialakulhat, ez később bőrákhoz vezethet.

Hogyan gátolja a leégést a naptej?

A fényvédők különböző formában kaphatóak, krémként, naptejként, spray formában vagy gél formában, ki melyiket kedveli.

A naptejek készülhetnek szerves vagy szervetlen vegyületekből és ezek eltérő módon védenek a leégés ellen.

A szerves vegyületek a bőr helyett nyelik el az UV sugarakat, a szervetlenek pedig visszaverik azokat. Ezeket fizikai szűrőknek is nevezik, mint a cink-oxid vagy a titán-dioxid. Réteget képeznek a bőrön, visszaverik a sugarakat.

Milyen naptejek vannak?

Alapvetően két csoportra oszthatóak a naptejek, mégpedig:

  • kémiai fényvédővel ellátottak: ezek működése akárcsak egy szivacsé. Elnyelik a nap káros sugarait. Könnyedek, nem hagynak nyomot a bőrön, kombinált és zsíros bőrűeknek is jó választás.
  • fizikai fényvédővel ellátottak: a bőrre kenve eltérítik és megszűrik, néha vissza is verik a káros napsugarakat. Gyengédek, érzékeny bőrre is ajánlottak. Állaguk nehezebb, fehér réteget hagyhatnak a bőrön.

30 faktoros naptej

Naptej választásnál figyelembe kell venni a bőr típust az ideális készítmény megtalálásához. Mi a különbség a 30, 50 és a 100 faktoros naptej között?

30 faktoros fényvédő ajánlott a világos bőrűeknek, szőke vagy barna hajúaknak, vagy a világos, de napsütés hatására pirossá váló bőrűeknek!

Az arcápoló kozmetikumok között gyakoriak a 30 faktoros arckrémek, 30 faktoros alapozók vagy BB krémek. A napvédő arckrémek alkalmazása egész évben ajánlott!

50 faktoros naptej

Az 50 faktoros naptejek a nehezen barnuló, könnyen leégő bőrtípussal rendelkezőknek, a világos és/vagy szeplős, érzékeny bőrűeknek ajánlott.

100 faktoros naptej

A nagyon érzékeny bőrűeknek ajánlott a 100 faktoros naptej. Egy ilyen fényvédő alkalmazásával több időt tölthetnek a napon leégés nélkül, de nem szabad abba a tévhitbe esni, hogy ez egész napos védelmet nyújt!

Átlagosan kétóránként újra kell kenni a bőrt!

A 100-as SPF hiába kétszerese az 50 SPF-nek, nem nyújt kétszeres védelmet. Míg egy 30-as faktorú naptej az UV sugárzás nagyjából 97 %-át blokkolja, az 50 faktoros 98%-át, a 100 faktoros pedig 99%-át.

Naptej gyerekeknek

A naptej gyerekeknek ugyanannyira fontos, mint nekünk, felnőtteknek, ha nem fontosabb! Az ő bőrük még érzékenyebb, így lényeges, hogy választásunk gyerek naptej tekintetében csakis a neves dermokozmetikai gyártók termékére essen, melyek valóban képesek ellátni a feltüntetett védelmet, miközben nem tartalmaznak a bőrre káros anyagokat.

Naptej babáknak

A kisbabák finom bőrére a gyártók általában 50 SPF vagy 100 SPF faktorszámú naptejet kínálnak. Ezek sokszor kémiai és fizikai szűrőkkel is rendelkeznek.

Fontos, hogy a termék hipoallergén legyen, ne legyen illatosítva, színezve. Plusz pont, ha vízálló termékről van szó és nem fogja be a kicsik ruháját sem!

Ha minőségi fényvédőt használunk a kisbabák, gyermekek részére is, sokat teszünk azért, hogy a későbbi bőrproblémák kockázatait csökkentsük.